Formularz wysłany! Dziękujemy za kontakt. Wkrótce się odezwiemy.

Skąd mamy wodę w kranie

Jakość warszawskiej kranówki

Najwyższą jakość warszawskiej kranówki gwarantują nasze supernowoczesne stacje uzdatniania:

  • Stacja Uzdatniania Wody „Filtry”, skąd woda trafia do mieszkańców centralnej i południowo-zachodniej lewobrzeżnej części Warszawy oraz miejscowości: Piaseczno, Lesznowola, Raszyn, Pruszków, część Brwinowa, Piastów i Michałowice;
  • Stacja Uzdatniania Wody „Praga”, skąd pompowana jest do mieszkańców: Rembertowa, Pragi Płd., Mokotowa, Wilanowa, Wawra i Wesołej;
  • Zakład Północny, skąd wodę otrzymują mieszkańcy: Białołęki, Bielan, Bemowa, Targówka i Pragi Północ, a także części Woli i Żoliborza.


Warszawska kranówka jest wodą średnio twardą (więcej o twardości naszej wody znajdziesz tutaj), co oznacza, że zawiera cenne dla ludzkiego organizmu minerały, w szczególności magnez i wapń. Zawartość tych makroelementów w wodzie uzdatnianej przez poszczególne stacje może się nieznacznie różnić. Mają na to wpływ:

  • źródło wody surowej: w zależności czy woda pobierana jest z Wisły czy Jeziora Zegrzyńskiego,
  • oraz zastosowany proces uzdatniania, dostosowany do parametrów ujmowanej wody.


Nad jakością wody, którą codziennie dostarczamy mieszkańcom, czuwamy na każdym etapie jej uzdatniania, a także po wtłoczeniu do sieci wodociągowej. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, nasze przedsiębiorstwo odpowiada za jakość zimnej kranówki dostarczonej do wodomierza głównego. Przypominamy, że na smak, zapach i kolor wody w kranie istotny wpływ ma stan instalacji wewnętrznej, za którą odpowiada właściciel lub administrator budynku. Kilka porad, ja mogę sam zadbać o najwyższą jakość warszawskiej kranówki?

  • Dzielnice:
  • Bemowo
  • Białołęka
  • Bielany
  • Michałowice
  • Mokotów
  • Ochota
  • Piastów
  • Praga Północ
  • Praga Południe
  • Pruszków
  • Rembertów
  • Śródmieście
  • Targówek
  • Ursus
  • Ursynów
  • Wawer
  • Wesoła
  • Wilanów
  • Włochy
  • Wola
  • Żoliborz
  • Stacje uzdatniania wody:
  • Zakład Północny
  • SUW "Praga"
  • SUW "Filtry"
ZAKŁAD PÓŁNOCNY
ul. 600-lecia 20, Wieliszew
Zakład został uruchomiony w 1986 r. i uzdatnia wodę pobraną bezpośrednio z Jeziora Zegrzyńskiego.
W 2010 r. oddaliśmy do użytku nowoczesną stację flotacji ciśnieniowej, dzięki czemu uzdatniana woda ma wysoką i stabilną jakość niezależnie od zmiennej jakości wody w Jeziorze Zegrzyńskim.
Dzienna produkcja zakładu wynosi około 80 mln litrów.
STACJA UZDATNIANIA WODY „PRAGA”
ul. Brukselska 21, Warszawa
Stacja została uruchomiona w 1964 r., uzdatnia wodę pobraną spod dna Wisły przez studnię infiltracyjną „Gruba Kaśka”. W 2015 r. rozbudowaliśmy układ technologiczny o dodatkowe procesy ozonowania pośredniego i filtracji na węglu aktywnym.
Dzięki temu wszyscy mieszkańcy Warszawy otrzymują wodę poddawaną ozonowaniu. Średnia dobowa produkcja SUW „Praga” wynosi około 60 milionów litrów.
STACJA UZDATNIANIA WODY „FILTRY”
ul. Koszykowa 81, Warszawa
Najstarszy z naszych zakładów, uruchomiony w 1886 r. uzdatnia wodę infiltracyjną, pobraną spod dna Wisły. Od 2010 r. proces uzdatniania został wzbogacony o ozonowanie pośrednie i filtrację na węglu aktywnym, dzięki czemu warszawska kranówka zyskała wyraźnie lepszy smak i zapach. Średnia dzienna produkcja stacji wynosi około 190 mln litrów.
Zakład Północny
Średni skład*:
Mg (magnez)10 mg/l
Ca (wapń)69 mg/l
Średnia twardość wody – 11,7
wg stopni niemieckich
*źródło MPWiK w m.st. Warszawie S.A.
SUW "Praga"
Średni skład*:
Mg (magnez) – 15,6 mg/l
Ca (wapń) – 59 mg/l
Średnia twardość wody – 11,9
wg stopni niemieckich
*źródło MPWiK w m.st. Warszawie S.A.
SUW "Filtry"
Średni skład*:
Mg (magnez) – 15,9 mg/l
Ca (wapń) – 58 mg/l
Średnia twardość wody – 11,9
wg stopni niemieckich
*źródło MPWiK w m.st. Warszawie S.A.
strefa mieszania
Ten obszar miasta jest zaopatrywany w wodę z dwóch zakładów: Centralnego i Północnego
Ujęcia głębinowe w Dzielnicy Wawer
Ujęcia głębinowe w Dzielnicy Wesoła
Masz pytanie?

* pola wymagane